Alejandro Chaoul Reich

Alejandro Chaoul is een senior student van Tenzin Wangyal Rinpoche en studeert sinds 1989 met verschillende Tibetaanse Bön en Boeddhistische meesters. Sedert 1995 doceert hij Tibetaanse meditatie en Tibetaanse yoga, Tsa Lung en Trul Khor, in de Verenigde Staten, Mexico, Latijns Amerika en Europa.
Alejandro geeft sinds een aantal jaren ook cursussen in spiritualiteit en gezondheid in het Gezondheid en Wetenschapscentrum van de Universiteit in Texas en doet tevens onderzoek aan het M.D. Anderson Kankerinstituut, waar hij een programma aanbiedt van Tibetaanse meditatie en yogaklassen aan kankerpatienten met hun families.
Alejandro geeft les met veel enthousiasme, humor en helderheid.

Alejandro Chaoul geeft sinds 1999 meditatieonderricht aan kankerpatiënten. Het Anderson Kankercentrum startte in 2000 een onderzoek naar het effect van Tibetaanse yoga op patiënten met lymfe- en borstkanker, die chemokuren en bestralingen ondergingen. Door de specifieke yoga en ademhalingstechnieken werd geconstateerd dat er minder stress werd ervaren, slaapproblemen verminderden, met emotionele en mentale obstakels kon beter worden omgegaan.
Door het nationaal kankerinstituut NCI is nu een bedrag van $ 2,4 miljoen beschikbaar gesteld om een grondige studie uit te voeren om de resultaten te bestuderen van het onderzoek naar het verminderen van de bijwerkingen bij kankerbehandelingen.

Alejandro Trul Khor

Tsa Lung

Volgens de Tibetaanse tradities is de adem de verbinding tussen body en mind. De Tsa Lung (‘tsa’ betekent ‘kanaal’ en ‘lung’ betekent ‘adem of wind’) oefeningen zijn een serie van vijf yoga bewegingen, die de meditatiebeoefening bevorderen. In de Tsa Lung oefeningen combineren we de focus op de mind/geest, de adem en de fysieke beweging voor een positief effect op je fysieke en geestelijke gezondheid. Zij nodigen je uit om zowel geestelijk als fysiek te ontspannen, het verlicht emotionele blokkades en verhoogt het ervaren van open gewaarzijn in je dagelijkse leven. De eenvoud van de oefeningen vereist geen behendigheid of ervaring met yoga, het is voor iedereen mogelijk de oefeningen te doen.

A-tr- Trul Khor

Trul Khor (‘magische beweging’) is een kenmerkende Tibetaanse yoga oefening. In de Trul Khor houdt de beoefenaar de adem in, terwijl het lichaam beweegt. Trul Khor bevat krachtige bewegingen, wat de verstoringen in de subtiele energiestroming van het lichaam vrijmaakt. Het maakt dat de energie op een natuurlijke manier gaat stromen en het kalmeert de geest.
Trul Khor oefeningen zijn een krachtige steun voor je dagelijkse meditatie. Het is een prachtige dagelijkse beoefening tegen de stress van onze moderne samenleving.

De Tibetaanse yoga oefeningen komen uit the Mother Tantra en the Oral Transmission of Zhang Zhung. Deze beoefening uit de Böntraditie wordt onderwezen en verspreid door het Ligmincha Instituut, Virginia, naar o.a. Nederland. Vanuit Ligmincha Nederland worden regelmatig seminars gehouden en komen oefengroepen bijeen.