Compassie en wijsheid zijn als de twee vleugels van een vogel - beide zijn nodig om te vliegen. Spirituele beoefening cultiveert en versterkt deze kwaliteiten.

Bön heeft oefeningen voor lichaam, spraak en geest - de hele persoon. Hieronder kan je de beschrijving van een aantal van deze oefeningen lezen - we breiden deze binnenkort uit.

Er zijn ook gratis online cursussen beschikbaar in het Engels.

De negen reinigende ademhalingen

Het lichaam heeft energetische kanalen, deze staan bekend als tsa of nadi. In deze kanalen bevinden zich winden of krachten, deze worden lung of prana genoemd. De negen reinigende ademhalingen is een simpele, maar krachtige oefening om onze relatie tot gehechtheid, afkeer en onwetendheid te reinigen door middel van het reguleren van onze adem en door bewustzijn te brengen naar de beweging van de stromingen in de kanalen. We leren en gebruiken deze techniek op meeste retraites, onze online cursussen, als ook in de boeken van Tenzin Wangyal Rinpoche.
Een uitgebreidere benadering van de negen reinigende ademhalingen is terug te vinden in Tenzin Wangyal Rinpoche’s boek: De Deur naar Innerlijke Vrijheid (Awakening the Sacred Body). Je kunt ook meer leren over deze oefening in onze gratis online cursus: Starting a Meditation Practice.

De vijf Krijgers klanken

De stem kan ons helpen in het process van helen en transformatie. Door het zingen of reciteren van de heilige lettergrepen en mantras, zuiveren we en herstellen we harmonie in de fysieke, emotionele, psychische en spirituele dimensies. Geleid door de geest en gedragen door onze ademhaling door de subtiele kanalen, wordt het door de kracht van klank mogelijk om ziekten te genezen en energetische verstoringen op te lossen.

In deze oefening gebruiken we de vijf heilige lettergrepen van de Tibetaanse taal om onze creativiteit, compassie, moed en wijsheid te ontwaken. Dit helpt ons de meest volledige expressie van onze humaniteit/menselijkheid te vinden.

Je kunt meer over deze beoefening leren in het boek van Tenzin Wangyal Rinpoche: Helende Tibetaanse Klanken.
Ook kun je hier een geleide beoefening en lezing met Rinpoche volgen.

De drie hart mantras

De drie hart mantras zijn een van de kern oefeningen van de Bön traditie en zijn de hoeksteen van de Ngondro. Mantras zijn heilige geluiden. Terwijl ze ook betekenis hebben, is hun vibratie of resonantie het meest belangrijk. Elk van de drie hart mantras helpen ons te verbinden met, en het manifesteren van, de verschillende kwaliteiten van de Buddhas en onze eigen natuurlijke aard. Ze verbinden ons ook aan de overdrachtslijn van Bön en de millioenen beoefenaars die ze gezongen hebben over de eeuwen heen.

Naarmate de mantras ons bekend worden en we onze stem vinden, helpen ze ons de subtiele verduisteringen van lichaam, spraak en geest los te laten. Zo kunnen we het gemak en de veiligheid van het rusten in hun stilte en warmte beginnen te voelen.