Compassie en wijsheid zijn als de twee vleugels van een vogel - beide zijn nodig om te vliegen. Spirituele beoefening cultiveert en versterkt deze kwaliteiten.

Bön heeft oefeningen voor lichaam, spraak en geest - de hele persoon. Hieronder kan je de beschrijving van een aantal van deze oefeningen lezen - we breiden deze binnenkort uit.

Er zijn ook gratis online cursussen beschikbaar in het Engels.

De negen reinigende ademhalingen

Het lichaam heeft energetische kanalen, deze staan bekend als tsa of nadi. In deze kanalen bevinden zich winden of krachten, deze worden lung of prana genoemd. De negen reinigende ademhalingen is een simpele, maar krachtige oefening om onze relatie tot gehechtheid, afkeer en onwetendheid te reinigen door middel van het reguleren van onze adem en door bewustzijn te brengen naar de beweging van de stromingen in de kanalen. We leren en gebruiken deze techniek op meeste retraites, onze online cursussen, als ook in de boeken van Tenzin Wangyal Rinpoche.
Een uitgebreidere benadering van de negen reinigende ademhalingen is terug te vinden in Tenzin Wangyal Rinpoche’s boek: De Deur naar Innerlijke Vrijheid (Awakening the Sacred Body). Je kunt ook meer leren over deze oefening in onze gratis online cursus: Starting a Meditation Practice.

De vijf Krijgers klanken

De stem kan ons helpen in het process van helen en transformatie. Door het zingen of reciteren van de heilige lettergrepen en mantras, zuiveren we en herstellen we harmonie in de fysieke, emotionele, psychische en spirituele dimensies. Geleid door de geest en gedragen door onze ademhaling door de subtiele kanalen, wordt het door de kracht van klank mogelijk om ziekten te genezen en energetische verstoringen op te lossen.

In deze oefening gebruiken we de vijf heilige lettergrepen van de Tibetaanse taal om onze creativiteit, compassie, moed en wijsheid te ontwaken. Dit helpt ons de meest volledige expressie van onze humaniteit/menselijkheid te vinden.

Je kunt meer over deze beoefening leren in het boek van Tenzin Wangyal Rinpoche: Helende Tibetaanse Klanken.
Ook kun je hier een geleide beoefening en lezing met Rinpoche volgen.

De drie hart mantras

De drie hart mantras zijn een van de kern oefeningen van de Bön traditie en zijn de hoeksteen van de Ngondro. Mantras zijn heilige geluiden. Terwijl ze ook betekenis hebben, is hun vibratie of resonantie het meest belangrijk. Elk van de drie hart mantras helpen ons te verbinden met, en het manifesteren van, de verschillende kwaliteiten van de Buddhas en onze eigen natuurlijke aard. Ze verbinden ons ook aan de overdrachtslijn van Bön en de millioenen beoefenaars die ze gezongen hebben over de eeuwen heen.

Naarmate de mantras ons bekend worden en we onze stem vinden, helpen ze ons de subtiele verduisteringen van lichaam, spraak en geest los te laten. Zo kunnen we het gemak en de veiligheid van het rusten in hun stilte en warmte beginnen te voelen.

Tsa Lung - oefeningen met energetische kanalen

Het lichaam heft verscheidene energetische centra, bekend als khorlos of chakras, en vele kanalen die subtiele energie door het lichaam verspreiden. In deze oefeningen maken we gebruik van vijf bewegingen terwijl we onze adem inhouden. Deze bewegingen openen zowel de vijf energie centra als het centrale kanaal. De bewegingen zijn makkelijk te leren van een gekwalificeerde leraar en het effect is snel te ervaren. Ze zijn geschikt voor alle ervarings- niveaus en fysieke mogelijkheden. We beoefenen ze op vele van onze retraites over de hele wereld en leren ze online.

Een completer overzicht van de Negen Ademhalingen en de Tsa Lung oefeningen zijn te vinden in Tenzin Wangyal Rinpoche’s boek: De Deur naar Innerlijke Vrijheid. Je kunt ook meer over deze oefeningen leren via onze gratis online cursus: Starting a Meditation Practice.

Trul Khor - Tibetaanse Yoga

Trul khor, ook “magische beweging” genoemd, is een specifieke Tibetaanse yoga oefening die de ademhaling, bewustzijn en fysieke beweging omvat. In tegenstelling tot de Indiase stijl van yoga, waarin men een houding vast houdt terwijl de adem stroomt, houdt de Trul Khor beoefenaar zijn adem in terwijl zij het lichaam beweegt. Door het harmoniseren van de vitale adem en het leiden van de stroom ervan zowel in de fysieke als energetisch dimensies, kan Trul Khor lang vastgehouden blokkades in het lichaam, de energie en de geest van de beoefenaar bevrijden. Deze bevrijding ondersteunt het spontane opkomen van bewustzijn tijdens formele meditatie en het dagelijks leven.

Ligmincha biedt instructies in trul khor op vele locaties.

Tenzin Wangyal Rinpoche zegt van trul khor: “Het is een prachtige dagelijkse beoefening, met name om controle te krijgen over en het verdragen van stress in ons leven in onze modern maatschappij. Het heeft de kracht om energieën van geest en lichaam te balanceren en helpt ook enorm ter ondersteuning van onze dagelijkse meditatie beoefening.”

Een zeer goede uitleg van deze leer is te vinden in het boek van Tenzin Wangyal Rinpoche: Healing with Form, Energy and Light. Een gedetailleerde gids van de Trul Khor is te vinden in Tibetan Yoga for Health & Well-Being, geschreven door Alejandro Chaoul, Ph.D. Om een demonstratie van de bewegingen te zien, kan je deze video bekijken.