Biografie Yongdzin Tenzin Namdak Rinpoche

Gedurende de Chinese bezetting zijn het Menri klooster en vele andere belangrijke kloosters vernietigd. Vooral tijdens de Culturele Revolutie werden vele bönpo teksten en religieuze beelden verbrand. Veel bönpo lama’s zijn toen naar India en Nepal gevlucht, zo ook Lopon Tenzin Namdak, de voormalige hoofdleraar van het Menri klooster in Tibet. Hij is de grondlegger van het Triten Norbutse klooster en van zijn Dialectische school.

1926 Geboren inKyung-po dkar-ru, Kham, in een bekende familie van thanka schilders.

1933 Intrede in sTeng-chen klooster in Khyung-po dKar-ru.

1938 Reist naar het Yungdrung Lingklooster.

1941-43 Werkt mee aan de muurschilderingen in de nieuwe tempel vanYungdrung Ling.

1944 Gaat op pelgrimage naar Nepal via Shar-Khumbu naar Kathmandu. Van daaruit gaat hij naar Pokhara, en Mustang om dan terug te keren via de Mount Kailash in Tibet naar Yungdrung Ling.

1945 Begint met gan tsanyid studies in Yungdrung Ling.

1945-50 Leidt een heremieten bestaan op een eiland in een meer in de noordelijke regio van Byang-thang samen met zijn vereerde bevriende leraar sGang-ru dPon-slob Tshul-khrims rGyal-mtshan Rinpoche, die hem grammatica, poëzie, dul-ba (vinaya), mdzod-phug (cosmogony) en sa-lam (het geslaagde pad naar verlichting) onderwijst.

1950 Gaat terug naar het Menri op advies van zijn leraar om zijn geshe studie af te maken (vergelijkbaar met doctor in de theologie).

1953 Behaalt de geshe graad in het Menri klooster.

1953-57 Is Lopon hoofdleraar van het Menri.

1957-60 Treedt terug van zijn post als Lopon en verblijft in het klooster van Se-zhig bij het Dang-ra meer.

1960 Verblijft tien maanden onder Chinees toezicht waarna hij naar Nepal vlucht via Mustang. Hij gaat naar Kathmandu waar hij gedurende een aantal maanden in het gNa-sbyin klooster verblijft.

1961-64 Onder een Rockefeller Foundation studeert hij in Londen en Cambridge aan de universiteit. Samen met professor David Snellgrove, publiceert hij ‘The Nine Ways of Bön’ in het Engels.

1964 Werkt als Tibetaans expert bij het American Library of Congress, New Delhi en neemt deel aan het publiceren van bönpo teksten.

1965-67 Houdt zich bezig met het zoeken naar een plek voor een bönpo klooster in India.

1967 Start een bönpo klooster van Tob-rgyal gsar-pa in Himachal Pradesh.

1969 Werkt aan de universiteit in München aan een Duits-Tibetaans woordenboek.

1970-77 Geeft onderricht, schrijft en publiceert bönpo teksten.

1978 Bezoekt H.H. Dalai Lama om hem te informeren over het doel en de stabilisering van het bönpo klooster in Doljanji en zijn school voor Dialectiek met zijn negenjarig programma. Hij vraagt ook een officiële erkenning aan bij de Tibetaanse regering voor Menri Trizin Rinpoche als abt van het Menri Yungdrung klooster en Hoofd van de Bönreligie. In dat jaar verricht hij ook de begrafenis en bardo rituelen voor de dood van zijn meester Lopon Sangye Tenzin.

1978-86 Onderwijst de jonge monniken in Dolanji en schrijft verscheidene teksten waaronder enkele die op de school voor Dialectiek gebruikt worden.

1986 Reikt de eerste geshe graad uit voor zes monniken die het negenjarig programma voltooid hebben in Dolanji waaronder Tenzin Wangyal Rinpoche. Reist naar Tibet om het Menri klooster en andere belangrijke kloosters te bezoeken en om de monniken te inspireren die nog steeds lijden onder de Chinese bezetting en beloont diegenen die pogen de kloosters herstellen.

In Kathmandu koopt hij met behulp van vele donaties land waar hij het Triten Norbutse klooster mee opricht.

1992 is hij in Dolanji voor de geshe examens en om de Ma Gyud initiaties te geven. Ook is hij daar voor de troning van de abt van het Triten Norbutse klooster in het bijzijn van Menri Trizin Rinpoche. Wanneer hij teruggaat naar Tibet koopt hij in Lhasa een stuk land om een Receptie Huis te bouwen voor de vele Bönpo’s die daar leven om elkaar te kunnen ontmoeten.

1993 Gaat hij naar de het Ligmincha instituut van Tenzin Wangyal Rinpoche waar hij een zevenjarig programma onderwijst. Geeft onderricht in verscheidene Europese landen en schrijft o.a. ‘the heart drops of Dharmayakaya’ een dzogchen handbook.

1994 Reist naar Lhasa en Nagchug. Terug in het Triten Norbutse klooster draagt hij de rabgnas inauguratie en zegening van de nieuwe gompa voor vergezeld van Menri Trizin Rinpoche. Ook doet hij de officiële inwijding van de Dialectische school en de Meditatie Groep.

1995 – Heden. Reist naar de Verenigde Staten om de 21 Nails te onderrichten op het Ligmincha institute. Ook komt hij in diverse steden in de Verenigde staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Oostenrijk, Denemarken om Dzogchen te onderrichten.

zie: biografie Lopon Tenzin Namdak (in het Engels)