Winterretraite online: Ngöndro

Event details

  • zondag | 27 december 2020 to vrijdag | 1 januari 2021
  • 14:00 - 18:15
  • via Zoom

WINTER RETRAITE

De ervaringsgerichte transmissie van ZHANG ZHUNG,
deel 1: NGÖNDRO –  via ZOOM

Met Geshe Nyima Woser Choekhortshang Rinpoche
en
Geshe Yungdrung Gyatso

Info en opgave

 

De ervaringsgerichte overdracht van Zhang Zhung is de kern van het Yungdrung Bön dzogchen onderricht dat elk jaar eind december op Serenity Ridge wordt gegegeven tijdens de Winter Retraite. In december begint een nieuwe vijfdelige cyclus van onderricht met Deel 1: Ngöndro, of fundamentele oefeningen die de beoefenaar op het dzogchen-pad verankeren. De retraite wordt online gehouden via Zoom en staat open voor iedereen.

Dzogchen wordt beschouwd als het hoogste onderricht in de Bön en het Tibetaans boeddhisme. Het laat zien dat de werkelijkheid, inclusief het individu, primordiaal zuiver, compleet en perfect is, en dat niets getransformeerd hoeft te worden (zoals in tantra) of afgezworen (zoals in sutra), maar alleen erkend hoeft te worden voor wat het werkelijk is. Op deze manier bevrijdt het lijden zichzelf en manifesteert de eigen verlichte natuur zich spontaan. Het perspectief, de beoefening, de meditatie en het gedrag zijn allemaal gebaseerd op zelfbevrijding, waardoor alles wat in de ervaring opkomt, kan bestaan ​​zoals het is, zonder grijpen, afkeer of bewerking door de conceptuele geest.

De retraite in december van dit jaar zal worden geleid door Geshe Choekhortshang Rinpoche, die het onderricht zal leiden, en Geshe Yungdrung Gyatso, die de meditaties zal leiden.

Het onderricht van Ngöndro vormt de basis van en de toegang tot het dzogchenpad. Het bijwonen van Deel 1 Ngöndro-retraite of een eerdere Ligmincha Learning Ngöndro-cursus is een voorwaarde voor verdere studie van deze cyclus van onderricht, die in de volgende jaren wordt voortgezet. Geshe Tenzin Wangyal Rinpoche zal in december 2021 Deel 2 geven.

Ngöndro biedt complete instructies voor het temmen, zuiveren en perfectioneren van de lijdende geest door middel van negen beoefeningen. Hoewel de beoefeningen van de ngöndro, inleidend of fundamenteel worden genoemd, zijn ze voor veel beoefenaars vanwege hun kracht  hun belangrijkste beoefening. Ngöndro bevat het hele pad naar bevrijding, en de beoefeningen kunnen iemand door de jaren heen begeleiden als een vriend voor het leven.

Drie series beoefeningen

De ngöndro omvat drie series van drie beoefeningen, oftewel negen in totaal.

1 .De eerste drie temmen de geest van de beoefenaar:

1-1.Het hart openen met goeroe-yoga
1-2.Vergankelijkheid beschouwen
1-3. Toegeven van wandaden

2. De tweede serie zuivert de beoefenaar:

2-1. Bodhicitta ontwikkelen (ultieme compassie)
2-2.Toevlucht nemen en prostraties verrichten
2-3. Het aanbieden van de mandala

3. De derde serie perfectioneert de beoefenaar:

3-1. Zuivering door middel van mantra
3-2. Het illusoire lichaam aanbieden als een tsok (offerritueel)
3-3. Zegeningen vragen

Iedereen is uitgenodigd om deze speciale retraite bij te wonen, ook beoefenaars die het onderricht  van deel 1: Ngöndro al in een vorige cyclus hebben ontvangen. Iedereen die de retraite bijwoont, komt in aanmerking om deel 2 van de ervaringsgerichte overdracht van Zhang Zhung met Tenzin Wangyal Rinpoche bij te wonen tijdens de Winterretraite 2021, die zowel online als ter plekke in het Serenity Ridge Retreat Center in Virginia zal plaatsvinden.

 

Schema

Zondag 27 december – vrijdag 1 januari (Nederlandse tijd)

14.00 – 15.00 uur (behalve op 27 december): beoefening
15.30 – 16.45 uur: onderricht
17.15 – 18.15 uur: beoefening
19.30 – 20.45 uur:  onderricht
21.15 – 22.15 uur:  beoefening

Vrijdag 1 januari 2021

14.00 – 15.00 uur: beoefening
15.30–16.45 uur:  onderricht
17.15 – 18.15 uur: beoefening
18:15 uur: sluiting

Inschrijving via https://ligmincha.org/events/winter-retreat-ngondro/

 

Geshe Nyima Woser Choekhortshang Rinpoche woont in Praag, Tsjechië, en is momenteel assistent-leraar bij de afdeling Zuid- en Centraal-Azië aan de Charles University in Praag. Geboren in de Dolpo-regio van Nepal, voltooide hij in 2008 zijn geshe-diploma in het Menri-klooster in Noord-India. Gedurende die tijd was hij  secretaris van Zijne Heiligheid de 33ste Menri Trizin en gedurende drie jaar was hij penningmeester voor Menri. Vervolgens deed hij academisch onderzoek, was aanwezig op talrijke conferenties, leverde bijdragen aan Tibetaanse wetenschappelijke tijdschriften en raakte betrokken bij het redigeren en publiceren van boeken. In 2017 behaalde hij een Ph.D. aan de Charles Uuniversitty in Praag. Hij geeft regelmatig les aan Ligmincha sanghas in Italië en is spiritueel adviseur voor Ligmincha Italië.

 

 

 

 

 

Geshe Yungdrung Gyatso is de resident lama van Ligmincha Polen. Hij woont in het centrum van Chamma Ling Polen in Wilga, nabij Warschau. Geboren in de Dolpo-regio van Nepal, voltooide hij zijn geshe-graad in het Menri-klooster in 2009. Gedurende die tijd bezocht hij Europa als on

derdeel van een groep uit het klooster die chamdans uitvoerde. Na het behalen van zijn geshe-diploma werd hij opnieuw uitgenodigd om verschillende landen in Europa te bezoeken, waar hij openbare lezingen hield en onderricht gaf, Bönpo-torma’s maakte en rituelen en een cham-dans leidde. Hij was lid van de raad van bestuur van het Triten Norbutse-klooster in Kathmandu, Nepal. Op uitnodiging van Geshe Tenzin Wangyal Rinpoche werd Geshe Gyatso officieel resident lama van Chamma Ling Polen in 2015. Hij geeft ook les in heel Europa.