Flight of the Bön Monks (boekbespreking)

Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de ontsnapping van Lopon Yongdzin Tenzin Namdak, Sangye Tenzin (beter bekend als Z.H. Lungtok Tenpai Nyima, de 33ste abt van het Menri klooster) en Samten Karmay uit Tibet. Tenzin Wangyal heeft wel eens verteld dat zijn leraar, Lopon Yongdzin Tenzin Namdak, tijdens de vlucht uit Tibet gewond is geraakt, en in dit boek lees je meer aangrijpende details. Ook wordt duidelijk dat maar heel weinig gescheeld had, of Bön was uitgeroeid door de Chinese bezetter. En het is mede te danken aan inspanning van de drie hierboven genoemde monniken dat Bön in het westen toegankelijk is gemaakt voor ons.

Het is een opmerkelijk boek, met historisch inzicht en geschreven met een dramatische kracht. Harvey Rice and Jackie Cole schrijven op meeslepende wijze over de Chinese invasie van Tibet, waarin de benarde situatie van aanhangers van de oude Bön-religie wordt belicht.

Ton Bisscheroux had het voorrecht om de twee schrijvers te interviewen. Het boek en het interview zijn in het Engels. Het interview is verschenen in “The Voice of Clear Light” en kun je hier lezen. Het boek kun je online (bv via amazon of bol.com) of in de boekwinkel bestellen.

Reacties zijn gesloten.